Käyttöohjeet

Materiaali koostuu neljästä pelistä. Niitä voi pelata yksittäin tai toteuttaa kokonaisuuden avulla projektin.

#1 Havainnoi: Omat rajat -peli:

Itsetuntemus on tärkeä lähtökohta silloin, kun tahtoo osallistua ja vaikuttaa. Tässä pelissä pysähdytään miettimään, miltä toisten ihmisten kohtaaminen tuntuu ja missä kulkevat omat rajat.

Pohdintakysymyksiä pelin jälkeen:

 • Millaiset ovat sinun rajasi suhteessa toisiin? Kuinka paljon sinussa on tiukkaa teräsbetonia tai joustavaa kuminauhaa?
 • Miksi omien rajojen tunnistaminen on tärkeää?
 • Missä asioissa tahdot pitää tiukasti kiinni rajoistasi? Milloin kannattaa rohkaistua ylittämään rajansa?

#2 Kerro mielipiteesi: Sukset ristissä -peli

Pelissä harjoitellaan rakentavaa kommunikaatiota ja tutkitaan, miten asioita kannattaa ilmaista silloin, kun sukset ovat vaarassa mennä ristiin. Pelin avulla voi testata, kuinka taitava olet tunnistamaan kommunikaation sudenkuoppia.

Pohdintakysymykset pelin jälkeen:

 • Tuntuiko pelin keskusteluketju tutulta?
 • Millaisia keskustelun sudenkuoppia sinä kohtaat arjessasi?
 • Tutustu rakentavan keskustelun 10 kultaiseen sääntöön pelin lopussa. Puuttuuko listalta mielestäsi jokin sääntö? Mitä näistä säännöistä on sinusta vaikeinta noudattaa?

#3 Anna äänesi kuulua! Vaikuttamisbingo

Vaikuttamisbingo haastaa tekemään pieniä vaikuttavia tekoja arjessa. Sen avulla voi hahmottaa sitä, millainen vaikuttaminen on sinun juttusi.

Pohdintakysymykset pelin jälkeen:

 • Teit pieniä vaikuttavia tekoja. Huomasitko toiminnallasi vaikutusta? Entä miltä vaikuttaminen itsestäsi tuntui?
 • Millainen vaikuttaminen on sinun juttusi? Tahdotko vaikuttaa median tai somen välityksillä, luoda hyvää ilmapiiriä kavereiden kesken tai vaikkapa vaikuttaa kunnan päätöksentekoon?

#4 Vaikuta: Jätetään jälki -kaupunkisuunnistus

Tässä pelissä lähdetään pienryhmissä tai pareittain ulos kaupungille tai kylille, kohdataan ihmisiä ja tehdään pieniä vaikuttavia tekoja. Peli herättelee huomaamaan lähiympäristössäsi asioita, joihin toivoisit muutosta, sekä miettimään sitä, mitä voisit itse tehdä ja miten – mikä on sinulle luontevin tapa vaikuttaa. Peli on toteutettu Seppo-alustalla.

Ohjeet pelin käyttöön:

 1. Ohjaaja lataa aluksi pelin käyttöönsä täällä. Klikkaa peliä, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja lataa peli. Saat sähköpostiisi tunnukset, joiden avulla voit kirjautua peliin myös myöhemmin.
 2. Kun olet kirjautunut peliin, luo ryhmällesi tunnukset kilkkaamalla vasemmasta reunasta ”lisää pelin henkilöt” (ihmishahmon kuva).
 3. Käynnistä peli oikean yläkulman play-napista.
 4. Pelaajat kirjautuvat peliin täällä.
 5. Pääset näkemään kaikkien pelaajien vastaukset oikean reunan kohdasta ”tehtävät” ja ”pisteet”.
 6. Voit lähettää viestejä pelaajille kohdassa chat. Halutessasi voit ottaa tämän toiminnon pois käytöstä.

Vinkki: Voit hyödyntää joko valmista pelilautaa tai siirtää tehtävät oman kuntanne kartalle. Jos tahdot käyttää kuntanne karttaa, muuta vasemman yläkulman pelin asetukset -osiossa pelikentäksi live-kartta ja raahaa tehtävät kartalla haluamiisi kohtiin.